Boliviaans zout en Chileens zand
Door: Jesper en Miek
Blijf op de hoogte en volg Annemieke & Jesper
01 November 2008 | Chili, San Pedro de Atacama
De zoutvlaktes van Uyuni zijn 12.000 vierkante kilometer groot en zijn te zien vanuit de ruimte (¡en google maps!)
De reis naar Uyuni vertrok 6 en een half uur later dan we van andere tours gewend waren (10:30) en dus hadden we de mogelijkheid om fatsoenlijk te ontbijten met brood, jam, en veel zonnebrandcreme.
We stapten in een rode Toyota Landcruiser (iedereen heeft daar een Toyota landcruiser) met gids Mario, kokkin Leonita, twee seniele Spanjaarden en twee Hollanders. De eerste stop was het treinenkerkhof waar locomotieven langs het spoor naar Chili staan te roesten. Na een korte fotostop reden we door woestijnlandschap. Af en toe een kudde lama's ontwijkend zagen we de zoutvlaktes opdoemen.
In de witte zoutvlakte stopten we bij zoutbergjes die klaarlagen om geoogst te worden en het 'illegale' zouthotel. De muren van het hotel zijn van zout, de tafels en stoelen zijn van zout en de bedden grotendeels ook. De wc hebben we hier niet geprobeerd.
De volgende stop was het Isla de Pescado (viseiland). Tussen al het wit een zandkleurige heuvel vergeven van cactussen in de vorm van een vis. Terwijl wij ons best deden om het eiland te beklimmen en niet geprikt te worden werd onze lunch klaargemaakt: gezouten lamavlees en quinoa. We zaten op stenen krukjes aan een stenen tafel waar je vooral je knieen niet tegen moet stoten. Al cocakauwend reed Mario ons verder over het zout.
De overnachting was in een basic hostel. Hier geen douche of warm water, maar wel drie bedden voor ons twee. Ze maken hier veel gebruik van zonne-energie die het zo nu en dan doet. Het avondeten bestond uit kip met patat.
De volgende dag hebben we een stuk of vijf laguna's gezien. De ene blauw, de andere groen of wit en de volgende weer rood, afhankelijk van de mineralen die erin zitten. Deze laguna's zijn niet al te diep zijn voor flamingo's goede plaatsen om naar eten te zoeken. Deze dag hebben we verder nog versteende cactussen, de arbol de piedra, vicuñas, vossen, een knaagdier waarvan ik de naam vergeten ben en een zevenkleurige berg gezien.
Het volgende avondeten en overnachting was bij de Laguna Colorado. HIer zou het dus zo verschrikkelijk koud worden. Een beetje thermokleding was genoeg om ons warm te houden. Niet dat er nu veel geslapen werd. Met zijn zessen moesten we deze keer de kamer delen en hoogteziekte, verstopte neuzen en gesnurk hielden bijna iedereen uit zijn slaap.
De volgende dag vertrokken we om vijf uur naar een veld met geisers. Veel waterdamp, pruttelend water en zwavelgeur hier. Het ontbijt volgde bij een warmwaterbron (38 graden) waar we niet in zijn gaan zitten omdat je je dan in je blootje in de vrieskou om moet kleden. Hier hadden helaas meer mensen hun ontbijt met als gevolg dat we niet binnen konden eten maar buiten in de kou naast de 4WD onze pannenkoeken en aanlengchocomelk moesten nuttigen.
Kort hierna werden we bij de Chileens grens afgezet waarna we met een busje naar San Pedro de Atacama zouden rijden. Geasfalteerde wegen, Zuid-Amerikanen die geen opeens geen Engels meer spreken en een rare grenscontrole zijn zaken die ons het eerste opvielen in Chili. Maar dat is weer een volgend verhaal.
Groetjes, Miekje en Jesper
ps: er staan eindelijk een heleboel fotos bij het vorige weblog!
02 November 2008 - 09:20
Lin:
Het is elke keer heerlijk om jullie verhalen te lezen. Heb net Google Earth geinstalleerd om jullie te volgen :)
Hoe is het met het geweld daaro? Nog wat van meegekregen? Hier is er niks meer van te horen.
X Lin -
02 November 2008 - 11:56
Carien:
Oooooh wat heerlijk herkenbaar. BTW: ik heb laatst van Fleur een pak quinoa gekregen: dus mocht je het bij thuiskomt in NL na een maand of 6 gaan missen?
Blijf zo genieten!
KUS -
03 November 2008 - 17:27
Colin:
Wat een vette muts. -
03 November 2008 - 19:22
Jesper:
Ik weet het, maar wat dacht je van een indianenbroek? -
18 November 2008 - 17:18
Pjerke:
deze moest ik nog inhalen. ook een leuk verhaal! handig voor bij de patat. en over je eitje.